Talvirenkailla turvallisesti talvikauden loppuun

Myöhäinen kevät on lykännyt kesärengassesongin käynnistymistä. Autonrengasliitto peräänkuuluttaa autoilijoilta malttia ja huolellisuutta renkaiden vaihtoon. Nastarenkaita kannattaa käyttää niin pitkään kuin talviset keliolot ovat uhkana. Kesäkauteen on syytä varustautua kunnollisilla kesärenkailla, sillä kevään karheat tienpinnat kuluttavat renkaita yllättävän nopeasti.

Monet autoilijat vaihtavat renkaansa edelleen itse, vaikka asiantuntemusta tarvitaan varsinkin erikoisvanteissa. Rengastöiden vaatimukset ovat kasvaneet, eivätkä kotikonstit enää riitä perinteiseen miehiseen ponnistukseen. Rengasasiantuntija Jarmo Nuora Autonrengasliitosta suosittaa autoilijoita hoitamaan renkaanvaihdon asiantuntijaliikkeessä.

Nastakausi päättyy viikko pääsiäisen jälkeen
Nastarenkaita saa käyttää tänä keväänä 20.4. asti tai kun keli sitä edellyttää. Nastattomien talvirenkaiden käytölle ei ole rajoituksia, mutta niitäkään ei suositella ympärivuotiseen käyttöön. Ylikomisario Heikki Ihalainen sisäasiainministeriöstä huomauttaa, että nastarenkaita kannattaa käyttää niin kauan kuin talviset keliolot ovat uhkana.

Lainsäätäjä on kytkenyt nastarenkaiden sallimisen pääsiäiseen, jotta lomareissut tehtäisiin varmuuden vuoksi vielä talvirenkailla. Pääsiäisen vaihtuvasta ajankohdasta johtuen nastakauden päättyminen vaihtelee meillä maaliskuun lopulta toukokuun alkuun. Keskimäärin nastarenkaiden käyttöaika on päättynyt 2000-luvulla 17. huhtikuuta.

Talvirenkaiden käytölle nopeasti muuttuvissa kelioloissa on vankat turvallisuusperusteet. Tutkijalautakuntien mukaan kesärenkailla on aiheutettu 2000-luvun talvikeleillä yhteensä 20 kuolonkolaria, joista vain kaksi on tapahtunut talvirengaspakon aikana. Onnettomuuksista peräti 13 on sattunut lokakuussa ennen nastakauden alkua.

 
 

More Posts in henkilöautot