Luontoa säästävät autot

Ympäristön suojelemisesta ja autoilun vähentämisestä on ollut paljon puhetta viime vuosina. Ensisijaisesti kehotetaan kulkemaan jalan tai pyörällä, pidemmillä matkoilla pitäisi suosia julkisia ja vähintään kimppakyydit olisivat yksittäisiltä kansalaisilta luontoa säästävät valinta.

Yksityisautoilussakin tämän voi ottaa huomioon valitsemalla auton sen ympäristöystävällisyyden mukaan. Ympäristöystävällisiä autoja on markkinoilla paljon ja ne tarjoavat erilaisia etuja ja sopivat erilaisille käyttäjille.

Esimerkkejä ympäristöä säästävistä autotyypeistä

  • Plug – in – hybridiauto

Näitä autoja voidaan kutsua myös pistokehybridiksi, ladattavaksi hybridiksi tai lataushybridiksi ja ne ovat autoja ,joiden akut voidaan ladata ulkoisesta sähkölähteestä. Niiden akusta on huomattavasti tavallista hybridiä suurempi ja ne voivat suoraan käyttää sähkövoimaloiden vapaata tuotantokapasiteettia.

Tämän on mahdollista vähentää öljyn tarvetta ja tasata sähkönkulutusta. Huonona puolena autoissa on pitkä lataamisaika ja akun lyhyt toimintamatka. Akkujen lataaminen säästää kustannuksia mutta akkujen vaihto nousee korkeammille hinnoille.

  • Polttokennoauto

Nämä autot saavat energian1024px-Toyota_Plug-in_Hybrid_concept_2009_Tokyo_Motor_Showsa sähköstä joka tuotetaan polttokennoilla. Sähköä tuotetaan useimmiten vedystä’ ja hapesta ja se varastoidaan aukkoihin, joita voidaan ladata myös jarrutuksen aikana. Polttokennoautojen ehdottomana etuna on se, että ne eivät saastuta, koska auto vapauttaa luontoon vain energiaa ja vettä. Vety valmistetaan vedestä eli sen loppuminen ei ole ongelma ja vetyä voidaan valmistaa esimerkiksi tuulivoimalla, aiheuttamatta lisää saasteita luontoon. Energiatehokkuus polttokennon kytketyllä sähkömoottorilla on noin 50 – 60 prosenttia.

Haittoina on autojen korkea hinta ja erityisesti suomessa pakkasenkestäminen voi tuottaa ongelmia. Vedyn tuottaminen voi myös aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä.

  • Hybridiauto

Näissä autoissa on kaksi erilaista voimanlähdettä, usein polttomoottori ja sähkömoottori. Jopa kolmea eri voimanlähdettä käyttäviä autoja löytyy ja näitä kutsutaan tribrideiksi. Ne kuluttavat polttoaineita huomattavasti perinteistä polttomoottoriautoa vähemmän ja esimerkiksi sähkömoottorilla voidaan avustaa kiihdytyksissä.

  • Paineilma autot

Näiden autojen moottori saa virtansa paineilmasta. Ne voivat toimia yksin paineilmalla tai autoon voidaan yhdistää myös toinen energianlähde. Muita lähteitä voi olla esimerkiksi bensiini, dieseli tai sähkömoottori. Koska paineilma auto ei tarvitse esimerkiksi jäähdytysjärjestelmää voidaan auton valmistuksessa säästää huomattavasti kuluja. Samoin autosta vapautuva ilma on viileämpää käytön jälkeen ja tätä olisi myös mahdollista käyttää esimerkiksi ilmastoinnissa.

 
 

More Posts in henkilöautot