Käytettyä autoa ostaessa

Käytetyn auton hankkiminen

Uutta autoa ostettaessa on helppo selvittää kutakuinkin mitä auto sisältää, minkälainen takuu siinä on ja minkälainen ostosopimus tehdään. Käytetyn auton ostamisessa on omat ongelmansa ja etunsa, mutta tärkeintä on että ostaja on huolellinen.

  • Ensin on tarkastettava että haluttu auto va1208217_54e05f78staa autorekisterin tietoja. Rekisterikilpi ja auton malli sekä valmistenumero ovat samat, näin vältytään esimerkiksi varastettujen autojen hankkimiselta.
  • On myös otettava huomioon että vaikka autossa on kilvet se voi olla silti ajokiellossa. Jos on hankkimassa autoa varaosiksi tai sitä ei tulla käyttämään ajoon, on ajokielto samantekevä ostajalle. Sama koskee katsastuksia ja autoneuvoveroja.
  • Ostotilanteessa myyjän on annettava auton rekisteritodistuksen ilmoitusosan tai voimassa olevan varmenteen. Ilmoitusosa täytyy täyttää myyjän kanssa jotta uuden omistajan tiedot saadaan merkittyä, auton luovutuspäivä tulee kirjattua ja allekirjoitukset molemmilta saadaan näkyville.
  • Auton huoltokirja on myös tarkastettava. Onko auto käytetty säännöllisesti merkkihuolloissa vai kenties muissa huolloissa? Kuinka paljon autoon on näperrelty itse? Mitkä osat tarvitsee todennäköisesti huoltoa seuraavaksi ja kuinka pian? Onko auto ollut kolareissa tai onko siihen muuten aiheutunut vahinkoa joka ei välttämättä näy päällepäin?
  • Auto kannattaa aina koeajaa ennen ostopäätöstä, kaikki autot eivät sovi malliltaan kaikille kuskeille ja epämukava tai jopa mahdoton ajoasento ei lisää ajomukavuutta ja voi aiheuttaa pahimmillaan vaaratilanteita. Samalla voi testata jarrujen toimivuutta ja kuunnella miltä auton käynti kuulostaa. Koeajon on oltava riittävän pitkä matka jotta autosta saadaan mahdollisimman paljon irti.
  • Oston jälkeen se tulee vakuuttaa seitsemän päivän sisällä. Mikäli tämä aika ylittyy, korotetaan vakuutusmaksua. Rekisteri – ilmoitus on myös tehtävä saman ajan sisällä jopa liikennekäytöstä poistetuille autoille.
  • Tarkista auton jälleenmyyntiarvo ja verotus sekä vakuutus maksut. Miten auto on säilyttänyt arvoaan ja miten se tulee säilyttämään sitä jatkossa. Tähän vaikuttaa silmämääräisen kunnon lisäksi esimerkiksi huoltohistoria sekä auton ikä. On myös hyvä selvittää, millä hinnoilla vastaavia autoja on alueella myyty ja miten kyseinen auto eroaa näistä. Vakuutukset ja verotus määräytyy myös usean seikan mukaan ja nämä on hyvä selvittää ennen auton hankintaa.
 
 

More Posts in henkilöautot