Auton liisaaminen, mitä se on?

Liisaus, eli leasing on auton pitkäaikaista vuokraamista. Vuokraaminen voi olla esimerkiksi yhdelle tai viidelle vuodelle ja sopimuksiin sisältyy yleensä ajan sisällä sallittava enimmäiskilometrimäärä. Liisaaminen on ostamista edullisempi vaihtoehto hankintahetkellä, mutta auton omistajuus ei siirry kaupassa. Sopimukseen voidaan tehdä erillisiä sääntöjä esimerkiksi huollon suhteen sen maksuista ja huoltopaikoista. Toinen sovittava asia on sopimuksen katkaiseminen kesken sopimuskauden, tuleeko tästä lisäkorvauksia vai ei. Usein sopimuksessa on myös mahdollisuus sen päätyttyä lunastaa auto itselleen.

Liisaus voidaan tehdä usealla tavalla, alla kaksi esimerkkiä

  • Huoltoleasing

Tämä on pitkäaikaista autonvuokrausta ja siinä asiakas saa autoon käyttöoikeudet, mutta omistajuus jää yritykselle. Auton korjaukset, renkaiden vaihdot ja hankinnat sekä huollot kuuluvat liisaavalle yritykselle. Sopimukseen sisältyy tietty kilometrimäärä, joka voidaan tasoittaa hiljaisemmilla kuukausilla vilkkaampien kuukausien kanssa, mutta tätä määrää ei kokonaisuudessaan saa ylittää muuttamatta alkuperäisen sopimuksen kilometrimäärää.

  • Rahoitusleasing

Tässä asiakas ostaa itselleen auton käyttäen yrityksen mahdollistamaa rahoitusta. Rahoituksen antaa rahoittaja, joka toimii sopimuksena kolmantena tahona. Huollot ja muut korjaukset kuuluvat asiakkaalle, jolloin yleensä ei käytetä kilomVW_e-Golf_LA_Auto_Show_2013etrirajoitetta.

Sijoituskohteena auto ei ole kaikkein kannattavin, sen arvo laskee heti ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen ja jokainen ajettu kilometri sekä vuosi vähentää jälleenmyyntiarvoa. Liisauksessa arvonaleneminen ei ole asiakkaan huoli, sillä sopimuksen loputtua omistajuus jää autoyhtiölle joka hoitaa sen jälleenmyynnin. Vuokrasopimuksen pituus on kuitenkin mietittävä tarkkaan, usein kauden keskellä sen katkaiseminen tulee hyvin kalliiksi ja voi olla että asiakas on vastuussa kaikista jäljellä olevista vuokraeristä.

Liisaus on usein edullisempaa kuin autolainan ottaminen, kun mukaan lasketaan sekä huoltokulut, hoitokulut ja lainan korko. Tämä mahdollistaa asiakkaalle uudemman auton käytön ja edullisemman tavan vaihtaa autoa muutaman vuoden välein.

Mikäli auto on yrityksen liisaama ja yrityksen työntekijälle hankittu on tällä usein sopimuksen loputtua edessä päätöksenteko.

  • Hän voi lunastaa auton itselleen.

Tässä tapauksessa auton haltia maksaa autoliikkeelle auton arvon ja lunastaa itselleen omistajuuden.

  • Hän voi siirtää leasing – sopimuksen itselleen

Jolloin liisaava yritys pysyy samana mutta liisaajaksi muuttuu työntekijä itse. Näin myös liisauksen kulut siirtyvät hänelle.

  • Hän voi luopua autosta

Tässä tapauksessa liisaus sopimuksen tehnyt yritys voi päättää siirtääkö liisauksen toiselle työntekijälle vai lopettaako sopimuksen kokonaan.

 
 

More Posts in henkilöautot